10/11/2007

Jadu Henrik - Feminism el. Maskulinism?

Surfade runt lite på Antifeministiska Samfundets hemsida – vilket såhär i efterhand kan verka smått dumt av mig – och ramlade på något mycket irriterande. En artikel – "Feminism el. Maskulinism" – skriven för ett gäng år sedan av en då 16-årig kille.

Killen ifråga skriver att han inte kunde så mycket om feminism, men lärde sig lite och funderade på ordet feminism. Då kom Henrik – som pojken visst hette – på något revolutionerande:

"Där avslöjas hela deras komplott mot mänskligheten. Det borde inte heta feminism. Inte heller maskulinism utan neutralinism eller något i den stilen."

Visst är det tur att vi har 16-åriga killar som kan avslöja för oss vad feminism egentligen handlar om?

Hur som helst fick Henrik för sig att ringa runt till ett antal – Henrik citerar faktiskt endast tre – random feminister. Det som irriterade mig när jag läste detta var svaren dessa feminister gav på Henriks fråga om varför det kallas feminism. Kanske var dessa feminister inte särskilt smarta, men vet, men ingen av dessa tre svarar faktiskt ens på Henriks fråga.
Ingen av dem kommer sig ens för sig att påpeka att ordet inte har så stor betydelse, ingen förklarar att i vårt samhälle har de egenskaper/sysslor/etc som genuskodats som kvinnliga nedvärderats under en herrans massa år, eller att feminism faktiskt inte bara handlar om jämställdhet utan om att se faktumet att patriarkala strukturer i vårt samhälle systematiskt förtrycket kvinnor.

Nä, Henriks feminister säger:
"Vem är du? Är detta en intervju?", "vi vill inte att kvinnan skall ha mer makt än mannen, men om det är NÅGON som skall har mera makt så är det kvinnan" och "jag orkar faktiskt inte snacka om detta nu."

Nu kanske Henrik har valt att låta de tre – i hans mening – roligaste svaren representera feminismen. Men det kan ändå tyckas jävligt synd att ingen av de såkallade feminister som Henrik ringde till, hade lust att informera honom om att ett kvinnoförtryck faktiskt existerar – och att feminism kanske framförallt handlar om att motarbeta detta.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej
jag har också skaffat blogg:
http://rakeleklund.blogg.se/